با توجه به شروع فصل پاییز و تغیرات آب و هوایی شاهد شیوع و تکثیر ویروس آنفولانزا هستیم و باید ضمن شناسایی علایم، اقدامات پیشگیرانه ای برای جلوگیری از ابتلاء به این بیماری اتخاذ کنیم.
آوای سرحد– مجله سلامت– احسان ایرندگانی؛ آنفولانزا یا آنفلوآنزا یک بیماری شایع ویروسی است که معمولا از پاییز تا اوایل بهار رخ میدهد، شدت این بیماری با توجه به نوع سویه میان افراد مختلف متفاوت است و غالبا از طریق عطسه، سرفه و خستگی شناسانی میشود.
انواع مختلفی از ویروس آنفولانزا وجود دارد و هر سال محققان شایعترین سویههای مربوط به آنفلوآنزا را مشخص میکنند تا از آنها برای تهیه واکسن استفاده کنند و میتوان گفت واکسن یکی از سادهترین و موثرترین راههای پیشگیری از این بیماری مسری است.
گفتنی است واکسن سالانه آنفولانزا بصورت صدرصدی موثر نیست، اما احتمال ابتلا به عوارض شدید ناشی از عفونت را کاهش می دهد.
رایجترین علائم این بیماری ویروسی آنفولانزا
تب: آنفلوآنزا تقریبا همیشه باعث افزایش دمای بدن میشود و معمولا در افراد مبتلا به این بیماری درجه حرارت بدن بین ۳۷/۸ تا ۴۰ درجه سانتیگراد است گفتنی است در بیشتر موارد، تب ناشی از آنفلوآنزا کمتر از یک هفته (سه تا چهار روز) طول میکشد.
سرفه: سرفه خشک و مداوم یکی از علائم آنفولانزا در بزرگسالان و کودکان است. گاهیاوقات، ممکن است در دوران بیماری تنگی نفس هم داشته باشید. بسیاری از سرفههای مربوط به آنفلوآنزا حدود ۲ هفته طول میکشند.
دردهای عضلانی: درد عضلانی معمولا در پشت گردن، پشت، بازوها و پاها احساس میشود. این درد میتواند شدید باشد و شما را از انجام کارهای روزمره بازدارد.
سردرد: سردرد از اولین علائم آنفلوآنزا بوده و این علامت میتواند با حساسیت به صدا و نور همراه باشد.
خستگی: یکی از معمولترین علائم آنفلوآنزا احساس خستگی شدید است و خستگی به سرعت بروز میکند و بیمار قدرت مقابله با آن را نخواهد داشت.
گلودرد: سرفههای ناشی از آنفلوآنزا به سرعت به گلودرد منجر میشوند و ویروس آنفلوآنزا میتواند بدون سرفه هم باعث تورم گلو شود.
مشکلات گوارشی: بعضی از گونههای ویروس آنفلوآنزا باعث اسهال، حالت تهوع، درد معده یا استفراغ میشوند.
ویروس آنفلوآنزا در کودکان هم علائم فوق را ایجاد میکند و ممکن است کودکان علائم دیگری هم داشته باشند، مثل:
عدم تمایل به نوشیدن مایعات
گریه بدون اشک
بیدار نشدن از خواب و ارتباط برقرار نکردن با دیگران
ناتوانی در غذا خوردن
تب به همراه بثورات پوستی
بیقراری
کاهش دفع ادرار
عوامل ابتلاء به ویروس آنفولانزا
از عوامل باعث تشدید علائم آنفولانزا میشوند یا اینکه درصد ابتلا به این بیماری را بالا میبرند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سن: عامل اول مربوط به سن است و آنفولانزا در کودکان زیر ۱۲ ماه و افراد بالای ۶۵ سال خطرات بیشتری دارد.
شرایط زندگی یا کار: افرادی که در کنار افراد مبتلا به آنفولانزا زندگی میکنند، افرادی که پرستار هستند یا در مراکز نگهداری از سالمندان فعالیت میکنند هم ممکن است در معرض این بیماری قرار داشته باشند.
سیستم ایمنی ضعیف و استفاده از داروهای مختلف: افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا از داروهای مسکن و استروئیدها استفاده میکنند، افرادی که پیوند عضو انجام دادهاند و افرادی که به بیماریهایی مانند سرطان یا ایدز مبتلا هستند، در معرض خطر بیشتری از آنفولانزا قرار دارند.
بیماری های مزمن: ابتلا به بیماریهای مزمن مانند آسم و سایر بیماریهای ریوی، دیابت، بیماری قلبی، بیماریهای سیستم عصبی، سابقه سکته مغزی، اختلالات متابولیک، مشکلات تنفسی، بیماریهای کلیوی، کبدی یا خونی ممکن است سریعتر به ویروس آنفولانزا آلوده شوند.
نژاد یا قومیت:افراد سرخپوست و سیاهپوست بهطورکلی در معرض خطر بیشتری در مورد بیماری آنفولانزا قرار دارند.
استفاده از آسپرین در سنین زیر ۲۰ سال: افرادی که کمتر از ۲۰ سال سن دارند و آسپرین مصرف میکنند، درصورتیکه به آنفولانزا مبتلا شوند ممکن است در معرض خطر ابتلا به سندرم ری یا مسمومیت کبدی (Reye’s syndrome) قرار بگیرند.
بارداری: احتمال ابتلای افراد باردار به ویروس آنفولانزا، آن هم در سهماهه دوم و سوم بارداری بیشتر است. این خطر تا دو هفته پس از تولد نوزاد نیز ادامه دارد؛ پس مادران باردار و شیرده باید خیلی مراقب خود و نوزادشان باشند.
چاقی: افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها ۴۰ یا بالاتر باشد، احتمالا در هنگام ابتلا به آنفولانزا عوارض شدیدتری را تجربه خواهد کرد.
تفاوت ویروس آنفولانزا با ویروس کرونا و سرما خوردگی
علائم کرونا و آنفولانزا گاهی به هم شبیه هستند. اما نشانهای که این دو بیماری را از هم متمایز میکند این است که بسیاری از قربانیان Covid-۱۹ به طور ناگهانی حس بویایی خود را از دست میدهند، نه به این دلیل که گرفتگی بینی دارند. حتی بوی شدیدی مثل پیاز یا قهوه را حس نمیکنند. اگرچه همهی قربانیان ویروس کرونا حس بویایی خود را از دست نمیدادند، اما مطالعات انجام شده نشان دادند که ۸۷ درصد از بیماران مبتلا به کرونا، دچار کربویی میشودند یا به عبارتی حس بویایی خود را از دست داده بودند.
کرونا و آنفولانزا توسط ویروسهای مختلفی ایجاد میشوند، COVID-۱۹ توسط ویروس کرونا به نام SARS-CoV-۲ ایجاد میشود، در حالی که آنفولانزا توسط ویروسهای آنفولانزای A و B ایجاد میشود. علائم کرونا ۲ تا ۱۴ روز پس از مواجهه با ویروس ظاهر میشود. در حالی که علائم آنفولانزا حدود ۱ تا ۴ روز پس از مواجهه با ویروس ظاهر میشود. علائم COVID-۱۹ و آنفولانزا تفاوتهایی دارند.
سرماخوردگی یک نوع عفونت تنفسی است که به ویروسهای مختلف، به خصوص ویروسهای رینوویروس، علومونوویروس، و کروناویروس منتقل میشود. علائم سرماخوردگی معمولاً در محدوده بینی و گلو شروع میشوند و ممکن است شدت و نوع آنها متغیر باشد.
آنفولانزا در مقابل ویروس سرماخوردگی یک نوع بیماری تنفسی بسیار شدید محسوب میشود سرماخوردگی در اغلب موارد بدون عوارض جانبی جدی خودبخود بهبود مییابد. اما ممکن است در برخی افراد، به خصوص کودکان کوچک و افراد مسن، عوارض جانبی مانند عفونتهای گوش، عفونتهای ریه، آسم و تبخال را ایجاد کند.
آنفولانزا میتواند عوارض جانبی جدیتری داشته باشد و ممکن است باعث تشدید عفونت ریه شود و عوارض مانند التهاب ریه و عفونتهای ثانویه را ایجاد کند.
در برخی موارد نادر، عفونت آنفولانزا میتواند عوارض جدیتری مانند عفونت مغزی را نیز به همراه داشته باشد.
راههای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا
تزریق واکسن: همانطور که پیش تر عنوان شد واکسن درمان قطعی و صدرصدی آنفولانزا نیست اما احتمال ابتلاء به عوارض شدید ناشی از عفونت را کاهش می دهد.
شستن دست ها: شستن مکرر دست ها با آب و صابون به مدت حداقل ۲۰ ثانیه یک راه موثر برای جلوگیری از بسیاری از عفونت های رایج است، اگر آب و صابون در دسترس نیست از ضدعفونیکنندههای الکلی دست استفاده کنید.
خودداری از تماس دست با صورت ، کنترل عطسه و سرفه با دستمال کاغذی یا آرنج ، ضدعفونی کردن سطوح مختلف در دسترس و ناقل بیماری و خودداری از حضور در مکان های پر ازدحام و شلوغ بدون ماسک از دیگر روش های پیشگیری از ابتلاء به این ویروس است.
پیشنهاد های درمانی برای مقابله با ویروس آنفولانزا
درمان بیماری آنفولانزا و هر گونه بیماری دیگر باید زیر نظر و تشخیص پزشک انجام شود اما راهکارهایی وجود دارد که در درمان هرچه سریعتر آنفولانزا کمک میکند ، استراحت و خوردن مایعات فراوان از جمله این راهکار ها محسوب میشود.
اگر بیماری شما خیلی شدید نباشد، با استراحتکردن و نوشیدن آبمیوههای طبیعی، آب و دمنوش حالتان بهتر خواهد شد.
نوشیدن آب و مایعات کافی، استفاده از دمنوشهای ضد ویروس مانند پونه و آویشن و استفاده از مسکن ها برای کاهش درد، بهترین راه درمان برای این بیماری در خانه هستند.
جامعه هدف واکسن آنفولانزا
پزشکان توصیه میکنند تمام افراد بزرگتر از ۶ ماه واکسن آنفولانزا را دریافت کنند. تزریق این واکسن برای افرادی که در گروه پرخطر قرار دارند ضروری است، از جمله:
زنان باردار
کودکان زیر پنج سال
افراد زیر ۱۸ سالی که آسپرین دریافت میکنند
افراد بالای ۶۵ سال
افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها ۴۰ یا بالاتر است
هر فردی که در خانه سالمندان یا سایر مراکز مراقبتی کار یا زندگی میکند
هر فردی که به بیماریهای مزمن مثل آسم مبتلا است
بعضی از کودکان ۶ ماهه تا هشت ساله برای محافظت در برابر ویروس آنفلوآنزا به ۲ دوز واکسن نیاز دارند که باید درباره ضرورت انجام این کار با پزشک مشورت شود.
بیشتر پزشکان توصیه میکنند واکسن را تا اوایل آبان دریافت کنید تا بدن بتواند قبل از شروع فصل آنفلوآنزا، آنتیبادیهای مناسب را بسازد، البته بعد از این تاریخ هم هنوز برای دریافت واکسن دیر نیست و حتی واکسیناسیون در فصل آنفلوآنزا هم میتواند مفید باشد، پس از دریافت واکسن تقریبا ۲ هفته طول میکشد تا بدن آنتیبادیهای مربوط به بیماری را بسازد.
آنفولانزا یک بیماری شایع ویروسی است که معمولا از پاییز تا اوایل بهار رخ میدهد، شدت این بیماری با توجه به نوع سویه میان افراد مختلف متفاوت است و غالبا از طریق عطسه، سرفه و خستگی شناسانی میشود.
منبع: گزیده ای از مقالههای آنفولانزا و سایت درمانکده
انتهای پیام/۳۲۱۴