تب دنگی که عامل بیماری زا آن از پشه آئدس به انسان سرایت میکند مدتیست با زمزمه های فراگیر شدنش برای مردم ایجاد رعب و وحشت کرده است.
پایگاه خبری آوای سرحد – مصباح ایرندگانی – مجله سلامت ؛ با اعلام رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت وجود پشه آئدس در بندر لنگه هرمزگان و چابهار سیستان و بلوچستان گزارش شده است.
با توجه به امکان انتقال محلی عامل بیماری تب دنگی و احتمال جابجایی این پشه از چابهار به شهرهای سطح استان و توانایی تکثیر این پشه با خنک تر شدن هوا میطلبد مردم با دقت بیشتری در خصوص نحوه مقابله و از بین بردن این پشه اقدام کنند زیرا با تغییرات آب و هوایی پیش بینی ها بسمت افزایش شیوع تب دنگی در استان سوق پیدا میکند و زنگ خطری برای سلامت عمومی جامعه محسوب میشود.
داشتن مرز مشترک با دو کشور نابسامان پاکستان و افغانستان و برقراری مبادلات تجاری و اقتصادی مثل داد و ستد میوه ، کالاها و .. نیز میتواند خطر تکثیر پشه آئدس و ابتلاء به تب دنگی را افزایش دهد.
وجود پشه آلوده در هر منطقهای امکان انتقال محلی تب دنگی در آن منطقه را افزایش میدهد و با توجه به این شرایط، اگر افراد در معرض گزش پشه آئدس قرار گیرند، امکان ابتلای آنها به تب دنگی نیز وجود دارد ، مردم باید به این نکته مهم و اساسی توجه ویژه داشته باشند که احتمال انتقال بیماری تب دنگی در مناطق حضور پشه آلوده وجود دارد و انتقال بیماری هیچگاه منتفی نمیشود.
با بررسی اخبار و گزارشات و اطلاعیه های دانشگاه های علوم پزشکی زاهدان ، زابل و ایرانشهر تا کنون بجز چابهار در سایر مناطق استان گزارشی از وجود پشه آئدس و ابتلاء به تب دنگی وجود ندارد و میتوان گفت اقدامات پیشگیرانه مراکز بهداشت سطح استان تاثیر بسزایی در کاهش احتمال انتقال محلی عامل تب دنگی داشته و همچنین تداوم هوای گرم نیز از عوامل عدم انتقال این پشه بوده زیرا پشه آلوده در مناطق گرم بتدریج نفوذ میکند.
در این گزارش سعی شده تا روش های مقابله با پشه آئدس و جلوگیری از ابتلاء به تب دنگی عنوان شود تا مردم بتوانند از این طریق اقدامات لازم را انجام دهند.
علائم تب دنگی را جدی بگیرید
پشه آئدس ناقل بیماری تب دنگی، زیکا، چکین گوا، تب زرد است و بسیاری از افراد ممکن است علایمی نداشته باشند ،برخی علائم آن مشابه بیماریهای دیگر مانند آنفولانزا است و حدود ۴ تا ۱۰ روز بعد از گزش این پشه ممکن است نشانههایی مثل تب بالا ،سردرد شدید، درد پشت چشمها ، درد شدید عضلانی و مفصلی، راش پوستی ، تهوع و استفراغ ،خستگی شدید ، تورم غدد لنفاوی ظاهر شود که میتواند تا ۲ تا ۷ روز ادامه داشته باشد.
افرادی که برای بار دوم به این بیماری مبتلا میشوند، معمولا علائم شدیدتری داشته و تب دنگی شدید را تجربه میکنند، در این شرایط بعد از کاهش تب ممکن است نشانههایی مثل درد شدید شکم،خونریزی لثه یا بینی،استفراغ مداوم،تنفس سریع،خون در استفراغ یا مدفوع خستگی و بیقراری،تشنگی شدید،پوست رنگ پریده،احساس ضعف ظاهر شود.
درمان تب دنگی
با بررسی اخبار متوجه شدیم تا کنون دارو و درمان خاصی برای دنگی وجود ندارد و افراد مختلف بواسطه علایمشان از بیماری دنگی تحت درمان قرار میگیرند و میتوان گفت بیشتر تمرکز بر روی مدیریت علائم درد است.
برای مدیریت این بیماری یونیسف تاکید کرده که این توصیه ها را رعایت کنید:
با نوشیدن آب و مایعات فراوان، خود را هیدراته نگه دارید ، تا حد امکان استراحت کنید ، تنها از مُسکن تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید ، از مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین خودداری کنید ، با تقویت سیستم ایمنی خود با تغذیه مناسب می توانید با این بیماری مقابله کنید و در صورت مشاهده علائم شدید، در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید.
ضرورت ایمن سازی کودکان، سالمندان و افراد دارای بیماری زمینهای در برابر پشه آئدس
کودکان، بالاخص نوزادان، سالمندان و افراد دارای بیماری زمینهای مثل بیماری های قلب و عروق ، دیابت و… بیش از افراد بزرگسال سالم در خطر ابتلاء به نوع شدید بیماری تب دنگی و مشکلات ناشی از آن هستند، دلیل این امر ضعیفتر بودن سیستم ایمنی بدن آنهاست و همین موضوع توجه به ضرورت ایمن نگه داشتن کودکان و نوزادان، سالمندان و افراد با سابقه بیماری زمینهای را از گزش پشهها را برجسته تر و پررنگ تر نشان میدهد.
در بخش دیگری از توضیحات سازمان یونیسف در خصوص این بیماری عنوان شده که زنان باردار نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلاء به بیماری شدید تب دنگی قرار دارند و ممکن است که این بیماری را در زمان بارداری یا نزدیک به تولد به نوزاد خود منتقل کنند ، وقتی مادر که آلوده به تب دنگی است باردار باشد، نوزادان ممکن است زودتر از موعد به دنیا بیایند، وزن کمی داشته باشند و دچار مشکلاتی در سلامتشان شوند شوند.
زیستگاه پشه آئدس روش های محافظت برابر گزش این پشه
زیستگاه اصلی پشه آئدس آبهای راکد، آب انبار ها ، زیرگلدانی ها، فاضلاب و سطل آب در زیر کولر و قایق های کنار بنادر و سواحل است پس ضرورت دارد برای مقابله با پشه آئدس، پاکسازی و بهسازی محیط، خشکاندن آبهای راکد و مهار فاضلاب شهری مد نظر جامعه باشد.
برای ایجاد روش های محافظتی در برابر گزش پشه آلوده باید از توری یا پرده پشه بر و پشه بند های آغشته به سم حشره کش استفاده کرد، کودکان و افراد میانسال و دارای بیماری زمینهای میتوانند از پیراهن، شلوار و جوراب بلند استفاده کنند تا پوستشان کمتر در معرض گزش باشد ، استفاده از اسپریها و پمادهای مجاز دفع کننده پشهها ، استفاده از یک پوشش محکم بر روی محفظههای ذخیره آب مثل سطل، بشکه یا تانکر بگونه ای که از ورود و تخمگذاری پشههای بالغ درون آنها جلوگیری کنند، آب ظرف پرندگان را بموقع تعویض کنند، سینک ظرفشویی و روشویی بموقع ضدعفونی شود ، سطل زباله خانگی و محلی بموقع تخلیه و سم پاشی و ضد عفونی گردد.
با توجه به امکان عدم آگاهی کافی مردم استان از وجود این پشه و خطراتی که جامعه را تهدید میکند افراد آگاه میتوانند همسایگان خود را تشویق کنند که اقدامات لازم برای حذف مکانهای زاد و ولد پشهها را انجام دهند و از گزش خودشان توسط پشهها جلوگیری کنند.
تب دنگی که عامل بیماری زا آن از پشه آئدس به انسان سرایت میکند مدتیست با زمزمه های فراگیر شدنش برای مردم ایجاد رعب و وحشت کرده و سلامت عمومی جامعه استان و کشور را نقض کند و میتواند خطرات و تهدیدات جبران ناپذیری برای مردم بهمراه داشته باشد.
ضمن تقدیر از اقدامات پیشگیرانه مراکز بهداشت سیستان و بلوچستان در مواجهه با پشه آئدس و جلوگیری از ابتلا به تب دنگی اما با توجه به تغییرات آب و هوایی و عدم آگاهی کافی بخشی از مردم استان برای نحوه مقابله با این بیماری ضرورت دارد دانشگاه های علوم پزشکی زاهدان ، زابل و ایرانشهر و دانشکده علوم پزشکی چابهار اقدامات جدی تر و آگاهی بخشی وسیع تری در سطح استان انجام دهند تا پیش بینی های شیوع تب دنگی در استان با توجه به شرایط پیش رو محقق نشود و جامعه با آمادگی بیشتری با پشه آلوده آئدس مقابله کند.
گزارش:مصباح ایرندگانی
منبع: بازتاب شبکههای اجتماعی و مقاله تب دنگی یونیسف
انتهای پیام /۷۶۷۴