خبرگزاری مهر، گروه استانها – سید امیرحسین عظیمی: به گواه کارشناسان و صاحب نظران حوزه گردشگری چابهار با ۲۰۰ جاذبه منحصر به فرد طبیعی و جانوری بسیار جذابتر از قطبھای گردشگری کنونی ایران ھم چون کیش و قشم است چرا که اکثر جاذبههای چابهار بکر و دست نخوره است.
جاذبههای کم نظیر و گاهی مواقع بینظیر سرزمین «موج و مرجان» از منطقه «گلفشان» در غرب چابهار که با پرتاپ حبابهای گلآلود از دل زمینخبر میدهد و یکی از معدود پدیدههای ژئوتوریستی جهانی است تا جاده ساحلی چابھار به گواتر در شرق بندر چابھار با جاذبهھای متنوع طبیعی و جانوری تنها بخشی از جاذبههای بکر سواحل مکران است که یک پکیج کامل سفری بدون خستگی را برای گردشگران به ارمغان میآورد.
این شرایط در حالی این روزها در بندر چابهار محیا است که مردم در بسیاری از مناطق کشور از برف و بوران و سرما گریزان هستند اما اینجا گردشگران بهترین و مطبوع ترین هوا را تجربه میکنند و براساس آخرین نظرسنجی که از همین گردشگران انجام شده، پاییز و زمستان بهترین زمان برای چابهار گردی است.
این منطقه از کشور عزیزمان ایران با این ظرفیت بالای گردشگری باید همچون کیش و قشم سالانه میزبان هزاران گردشگر داخلی و خارجی باشد اما عدم توسعه زیرساخت مناسب و همچنین عدم هماهنگی میان دستگاههای متولی گردشگری موجب شده تا بندر چابهار نتواند سهم خود را در گردشگری کشور به دست آورد.
گردشگری چابهار به دلیل عدم توسعه زیرساخت صرفا در بعد طبیعتگردی است
یک فعال گردشگری در چابهار بابیان اینکه گردشگری چابهار به دلیل عدم توسعه زیرساخت صرفا در بعد طبیعتگردی است، در گفت و گو با خبرنگارمهر، اظهار داشت: تورهایی که به چابهار میآیند عموما افراد مسن و بازنشسته را شامل میشود چرا که چابهار هیچ زیرساخت تفریحی برای جوانان و کودکان ندارد به گونه ای که در چابهار حتی یک شهربازی مناسب برای کودکان وجود ندارد و حتی یک مکان مناسب برای شناکردن جوانان نیر تعبیه نشده است، بنابراین عموما افراد مسن تمایل به سفر به چابهار دارند.
ریحانه احمدی افزود: با آنکه یکی از منحصر به فرد ترین پکیج های گردشگری طبیعی و جانواری را در شرق چابهار و در امتداد جاده ساحلی شاهد هستیم که شامل کوههای مریخی، پدیده اعجاب انگیر «تالاب صورتی» و پرندگان چنگر، فلامینگو، حواصیل، باقرقره، تیھو، عقاب دشتی و خوتکا و همچنین منطقه شگفتآور «گواتر» با دلفینها و گاندوهای آن است اما کمتر تورگردانی علاقمند به بردن تور خود به این منطقه هستند.
به گفته این فعال گردشگری جاده ساحلی کم عرض، خراب و بدون شانه شرق چابهار بدترین جاده از نوع خود است به طوری که برای نمونه خودروهای تورگردان ما حد فاصل منطقه «بریس» تا «گواتر» را که تنها ۳۰ کیلومتر است در حدود زمانی یک و نیم ساعته طی میکنند.
وی ادامه داد: عدم وجود زیرساختهای گردشگری در این جاده ساحلی به قدری است که هیچ گونه سرویس بهداشتی و یا جای مناسبی برای استراحت بینجادهای در مسیر آن وجود ندارد و اگر گردشگری بخواهد از سرویس بهداشتی استفاده کند باید او را به ناچار به بنادر ماهیگیری همجوار ببریم که با دیدن سرویسهای آنجا نه تنها سرزمین موج و مرجان را فراموش میکند بلکه در هنگام بازگشت به وطن نیز دوستان و آشنایان خود را از سفر به چابهار باز میدارد، بنابراین این جاده ساحلی هر چند پراز جاذبههای منحصر به فرد است اما گردشگران این موضوع را یا در برنامههای خود نمی آورند و یا تنها بخشی از آن را بازدید می کنند.
قیمتها در چابهار سر به فلک گذاشته است
همچنین این روزها قیمتهای اقامت و بلیط سفر به چابهار نیز سر به فلک گذاشته و گردشگران را مجاب کرده که عطای چابهار گردی را به لقای آن ببخشند و سرزمین چهار فصل را هر چند جذاب از سبد گردشگری خود خارج کنند، به طوری که به گواه فعالین گردشگری قیمتهای بلیط و اقامت در چابهار به طور متوسط ۴ برابر رقیبان آن یعنی کیش و قشم است.
منوچهر ملکزاده یکی از فعالین پیشکسوت صنعت گردشگری کشور که با بسیاری از تورهای چابهارگردی به این منطقه سفر کرده در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: به طور متوسط قیمت تورهای چابهارگردی بالاتر از کیش، قشم و حتی دبی و ترکیه است، بنابراین گردشگران تمایل کمتری برای چابهارگردی دارند و از طرفی ما نمیتوانیم روی تورهای چابهار تبلیغات گستردهای انجام بدهیم زیرا به دلیل عدم توسعه زیرساخت، تورهای چابهار صرفا مورد توجه بخشی از گردشگران است که بیشتر طبیعتگردی را میپسندند.
به گفته این فعال گردشگری در وهله اول کمک مالی منطقه آزاد از تورها و آژانسهای مسافرتی چابهارگردی برای حضور چابهار در صنعت گردشگری کشور بسیار پراهمیت است، دقیقا مثل همان الگویی که منطقه آزاد کیش و قشم اجرا میکنند چرا که در این مناطق علاوه بر تسهیلاتی که به تورهای گردشگری میدهند در کیش ۹۰ هزار تومان و در قشم ۷۰ هزارتومان به ازای هر گردشگر به تورهای گردشگری پرداخت می شود.
با توجه به اینکه مسیر هوایی چابهار طولانیترین مسیر از تهران و اکثر نقاط کشور محسوب میشود برای اینکه نرخ بلیط هواپیما کاهش یابد باید پروازهای به مقصد چابهار از طریق سازمان منطقه آزاد رزرو شوندوی افزود: با توجه به اینکه مسیر هوایی چابهار طولانیترین مسیر از تهران و اکثر نقاط کشور محسوب میشود برای اینکه نرخ بلیط هواپیما کاهش یابد باید پروازهای به مقصد چابهار از طریق سازمان منطقه آزاد رزرو شوند و لازم است که این سازمان اقدام به تخصیص تسهیلات و یارانه هایی به مراکز اقامتی و آژانس های هوایی چابهار کند تا نرخ بلیط و اقامت در این بندر کاهش پیدا کند.
وی ادامه داد: هر چند برخی از پروازهای چابهار از طریق سازمان منطقه آزاد رزرو میشوند اما این میزان کافی نیست و پیگیریهای جدیتری را برای تخصیص یارانه و تسهیلات ویژه از سوی دولت به منظور کاهش تعرفههای پرواز نیاز است.
هتلها و ایرلاین های جدید به داد گرانی چابهار میرسند
فرماندار ویژه چابهار نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: مهمترین مشکل توسعه نیافتگی گردشگری در چابهار پرداخت هزینههای سنگین در مسافرت های هوایی است که این امر سبب شده تا بسیاری از گردشگران کشور نتوانند به این منطقه بکر و دیدنی سفر کنند.
ایوب درویشی افزود: گردشگری دو بخش ھزینه دارد که یکی ھزینه سفر است و دیگری ھزینه اقامت و ما برای ھر دو قسمت برنامههایی داریم، در مورد بخش اول بر اساس توافقاتی که حدود ۲ ماه پیش با بخشخصوصی انجام شده، یک برند هواپیمایی اختصاصی چابهار ثبت شده که فعلا به دنبال فاینانس، مذاکرات و پیگیریهای اجرایی آن هستیم و انتظار این است که تا پایان سال، هواپیمایی چابهار راهاندازی شود و به بهرهبرداری برسد.
وی ادامه داد: همچنین قرار است ۵ فروند هواپیما برای این ایرلاین جدید خریداری شود که ۲ فروند آن ایرباس و ۳ فروند آن برد کوتاه است که مذاکرات با یک شرکت برزیلی در حال پیگیری است اما تلاشها فقط به خرید هواپیما و ثبت ایرلاین ختم نمیشود.
معاون استاندار سیستان وبلوچستان گفت: با چارترکنندگان و شرکتهای هواپیمایی نیز مذاکره شده و حالا پروازهای روزانه چابهار از یک به ۳ پرواز و در برخی روزها به ۴ پرواز رسیده، به همین دلیل قیمت پروازها نیز کاهش یافته است و گاهی به زیر ۲۰۰ هزار تومان هم میرسد.
وی ادامه داد: برای هزینههای اقامت نیز برنامههایی در حال اجراست، به گونه ای که در حال حاضر مجوز ساخت و بهرهبرداری ۵ هتل صادر شده است که یکی از آنها پیشرفت فیزیکی خوبی دارد، نقشه ساخت یکی به پایان رسیده، یکی در حال طراحی است و مجوز ۲ هتل دیگر نیز صادر شده است.
وی افزود: این هتلها در همه کلاسهای اقامت و با قیمتهای مختلف از هتل ۵ ستاره تا هتل آپارتمان هستند که مهمترین آن هتل ۲۶ طبقهای است که به عنوان بزرگترین هتل جنوب شرق کشو با سرمایه ۳۰۰ میلیارد تومانی سرمایهگذاران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و با متراژ ۱۱۰ هزار مترمربع در منطقه آزاد چابهار در حال احداث است.
همچنین معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان نیز با تشریح زیرساختهای و مراکز کنونی و در حال ساخت گردشگری چابهار در گفت و گو با خبرنگارمهر، اظهار داشت: هم اکنون ۱۰۳۸ تخت در قالب ۶ هتل، ۶ هتل آپارتمان ۴ مهمانپذیر و ۳ مجتمع اقامتی به منظور اقامت مسافران در چابهار موجود است.
آریا نارویی افزود: مراکز مختلف گردشگری و تفریحی در چابهار در حال احداث هستند که احداث بزرگ ترین پارک آبی جنوب شرق کشور، احداث شهر توریستی رویال صدف، اقامتگاه های بوم گردی در سواحل دریای عمان و احداث چھار کمپ گردشگری ساحلی در مجموع به مساحت ۸ ھکتار و به ارزش یک میلیارد تومان در سواحل درک ( دربخش زرآباد کنارک)، توسعه ساحل کنارک، ساحل چابھار و ساحل روستای رمین (در شرق چابھار) تنها بخشی از آن ها است.
افزایش قابل توجه ورود گردشگران خارجی به چابهار در ۸ ماهه نخست امسال حکایت از آن دارد که چابهار هرچند اندک اما توانسته در سبد مسافرت گردشگران خارجی جایی داشته باشدوی ادامه داد: افزایش قابل توجه ورود گردشگران خارجی به چابهار در ۸ ماهه نخست امسال حکایت از آن دارد که چابهار هرچند اندک اما توانسته در سبد مسافرت گردشگران خارجی جایی داشته باشد به طوری که در ۸ ماهه نخست سال جاری حدود ۵ هزار گردشگر خارجی از مبادی دریا، هوا و زمین وارد چابهار شدهاند و این درحالی است که در ۱۲ ماه سال ۹۵ تنها ۸ هزار گردشگر خارجی از چابهار بازدید کردند.
وی گفت: هر چند افزایش قابل توجهی در تعداد گردشگران ورودی به چابهار در سال ۹۶ وجود دارد اما این تعداد گردشگر در مقایسه با ۲۰۰ جاذبه منحصر به فرد چابهار و سواحل مکران آمار قابل توجهی نیست و امیدواریم با زیرساختهایی که به تدریج در چابهار بهعنوان قلب سواحل مکران ایجاد میشود شاهد ورود سالانه میلیونها گردشگر داخلی و خارجی به سواحل مکران و بندر چابهار باشیم.
در مجموع هرچند مدیران چابهار وعدههای خوبی میدهند اما تا ایرلاین جدید شروع به کار کند و پروژههای عمرانی به بهرهبرداری برسد باید صبر کرد و به نظر نمیرسد به این زودیها و بدون کمک ویژه دولت، بندر چابهار در سبد مسافرات گردشگران جایی برای خود پیدا کند.